Overslaan en naar de inhoud gaan

het dorp Schiermonnikoog

Schiermonnikoog kent één dorp. Ooit waren er twee dorpen en enkele buurtschappen, maar alle bebouwing ten westen van het huidige dorp is ten prooi gevallen aan de zee of stuivend duinzand. Het dorp heeft zijn eigen geschiedenis, karakteristieke eilanderhuizen, het beroemde Van der Werff hotel, het gebouw Rijsbergen, de hervormde kerk en twee vuurtorens.

Geschiedenis van het dorp

Het dorp werd in opdracht van wat toen de eigenaars van het eiland waren, de familie Stachouwer, aangelegd volgens een door hen gemaakt bouwplan. Twee lange straten werden in oost-west lopende richting aangelegd en 'streken' genoemd. Ze zijn er nu nog steeds, de Middenstreek en de Langestreek.

Aan de Middenstreek zijn van 1719 tot 1738 eilanderhuizen gebouwd en aan de Langestreek vanaf 1756. Men bouwde op de overgang van duinen naar kwelder omdat het gebied wat hoger lag dan de kwelder. Men hoopte zo geen last van overstromingen te krijgen. Enkele eilanderhuizen werden uitgebreid tot boerderij. Het gebied tussen de twee streken werd gebruikt als plaats om kleren te wassen of als moestuin. In die tijd werden ook de buurten Vierhuizen en Zevenhuizen gebouwd, de laatste een heel eind naar het oosten. Beide buurten zijn echter langzamerhand vastgegroeid aan de rest van het dorp.
In de 19e eeuw werkten veel eilanders in de koopvaardij en de kustvaart als stuurman of kapitein. Daarmee verdienden ze veel geld. Daardoor konden ze grote huizen laten bouwen aan de Middenstreek en Langestreek. Vaak werden daarbij de oude, kleine eilanderhuizen afgebroken. Rond 1900 had het dorp erg veel last van verstuivend duinzand. Daarom is men in die jaren begonnen met het beter vastleggen van duinzand door helm en dennenbos te planten.
Vanaf 1950 zijn er veel nieuwe huizen bijgekomen. En dan vooral de wijk aan de zuidkant van het dorp in een deel van de polder. Dit gedeelte wordt door de eilanders ook wel Nieuw-Dokkum genoemd. In deze wijk staan ook een MAVO, bejaarden-woningen, de basisschool en een sporthal. Na 1995 is een nieuwe wijk gebouwd aan de oostkant van het dorp op de overgang van duinen naar polder. In het huidige dorp wonen in 2000 ongeveer 1000 mensen.

Eilanderhuizen

huusie.jpg

Eilanderhuizen | © Martin Schoemaker, archief bezoekerscentrum Schiermonnikoog

Aan de Middenstreek en de Langestreek zijn de oude 'eilander huizen' van rond 1750 te zien. Ze hebben de kenmerkende vorm die werd voorgeschreven door de eigenaar van het eiland. In de 19e eeuw werden veel huizen door nieuwbouw vervangen. Na 1960 zijn veel eilander huizen als vakantiewoning gerestaureerd. In veel gevallen ging het authentieke karakter verloren.

Rond 1720 werd in opdracht van de toenmalige eigenaars van het eiland, de familie Stachouwer, begonnen met de bouw van een nieuw dorp. Dit omdat het toen bestaande dorp tussen 1715 en 1760 langzaam in zee verdween. De familie stelde strenge voorschriften op voor de bouw van huizen op de door hen aan de bewoners verpachte percelen. Het nieuwe dorp kreeg de naam Oosterburen, en is nu het enige overgebleven dorp op het eiland.

In de 19e eeuw zijn er veel eilander huizen afgebroken. Ze werden vervangen door grotere huizen. Dit omdat de eilanders veel geld verdienden als stuurman of kapitein in de koopvaardij. Na 1960 zijn een aantal eilanderhuizen van binnen moderner gemaakt. In 1969 is het centrum van het dorp aangewezen door de overheid als beschermd dorpsgezicht. Op de monumentenlijst staan 23 eilander huizen. Vele zijn door niet-eilanders gekocht en tot zomerverblijf ingericht. Rond 1980 zijn er enkele gerestaureerd.

De huizen staan loodrecht op de richting van de westenwind. De zijgevels van de huisjes zijn vrij laag. Door deze beide maatregelen waren de huizen bestand tegen harde westenwind en overwaaiend duinzand. Aan de voorkant op de begane grond zijn twee ramen waartussen de schoorsteen zit. Boven één van de ramen is er een kleiner raam, dat vroeger een luik was, gebruikt voor het opbergen van turf. Boven dit gat zat dan een hijsbalk. Alle huizen staan even ver van de weg af. Iedere bewoner werd verplicht twee iepen in zijn voortuin te planten. Vele daarvan zijn gerooid in verband met de iepziekte in 1950, maar enkele staan er nog.
Het achterste deel van het huis werd eerst gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van netten.  Ook hoorde er bij elk huis een zogenaamde overtuin: een grasveldje, door het pad gescheiden van de huizen. Dit is nu nog te zien aan de Langestreek om de Noord en de Voorstreek. De tuintjes waren vaak in gebruik als moestuinen.

Hotel van der Werff (raad-en rechthuis)

Hotel van der Werff is het beroemdste hotel van alle waddeneilanden. Op de plaats van het hotel stond vanaf 1726 een klein raad-, recht- en posthuis. Later werd het een hotel en is het vaak uitgebreid. Het werd beroemd door de vroegere eigenaar Sake van der Werff. Prins Bernhard logeerde er soms. In 1726 gaf de familie Stachouwer, toen eigenaar van het eiland, opdracht tot de bouw van een Recht- en Raadhuis. Tot 1759 deed het gebouw alleen dienst als logement. Pas in 1759 werd er recht gesproken. In 1813 werd het eilander dorpsgerecht opgeheven. In 1831 werd het gebouw ook postkantoor en in 1852 ook wachtlokaal voor de veerboot. De passagiers werden met karren naar de boot gebracht. De toenmalige eigenaar De Boer liet een extra etage op het logement bouwen. Vanaf toen heette het Hotel De Boer.

In 1901 kwam Sake van der Werff als veldwachter naar het eiland. Hij organiseerde ook vaartochten en verhuurde kamers. In 1913 kocht hij Hotel De Boer en nam ontslag als veldwachter. Van der Werff maakte zijn hotel zo bekend dat hij regelmatig moest uitbreiden.  Sake van der Werff en zijn zoon liggen nu begraven op het kerkhof Vredenhof. Dit kerkhof werd in 1925 aangelegd op initiatief van Sake van der Werff zelf.

Sinds 1983 is Jan Fischer eigenaar van het hotel. Het is in 1993 opnieuw uitgebreid. In de gelagkamer hangen veel historische kaarten en foto's en er is een prachtig tegeltableau. Ook is er een steen ingemetseld die uit het vroegere dorp komt dat door de zee verzwolgen is.

Vredenhof

vreden.jpg

Vredenhof | © Martin Schoemaker, archief bezoekerscentrum Schiermonnikoog

In de duinen van Schiermonnikoog ligt sinds 1925 het kerkhof Vredenhof. Het is een kerkhof voor drenkelingen en soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er 112 personen begraven. De soldaten en zeelui kwamen uit verschillende landen: Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Polen en Duitsland.

De begraafplaats is aangelegd op initiatief van graaf Von Bernstdorff en enkele eilanders, waaronder Sake van der Werff, de voormalige eigenaar van Hotel Van der Werff. Van der Werff en zijn zoon liggen hier ook begraven. Het kerkhof werd aangelegd op de plek waar altijd al veel drenkelingen werden begraven. De Reddingsweg voor de reddingsboot liep hier langs van het dorp naar het strand. Tot 1850 was de Noordzee vlakbij. De duinen direct ten noorden van Vredenhof waren toen de laatste duinenrij voor het strand en de zee.

Kerken van Schiermonnikoog

De huidige hervormde kerk (Got Tjark = Grote Kerk) is gebouwd in 1866. Rond de kerk ligt een rechthoekig kerkhof met een mooie heg. Het gebouw is in 1967 van binnen gerestaureerd. Hierbij is het gebogen plafond vervangen door een plat plafond. In plaats van banken kwamen er stoelen.

Tot 1909 had de kerk een houten klokketoren. Daarna kreeg de kerk de spits die er nu op zit. In 1991 werd het kerkorgel gerestaureerd. Voor de ingang van de kerk ligt een oude grafsteen uit Westerburen, het vroegere dorp dat in zee verdwenen is. In de kerk worden regelmatig exposities en concerten gehouden. Behalve de hervormde kerk is er op het eiland nog een kerk, de Ontmoetingskerk. Beide kerken worden gebruikt voor diensten. Er kunnen ook burgerlijke huwelijken gesloten worden. Verder is er een fraaie katholieke kapel aan de Badweg. Deze wordt zelden gebruikt. De hervormde kerk is een monument, en de katholieke kapel wordt het misschien ook.

Rijsbergen

Het mooie gebouw Rijsbergen, in het oosten van het dorp, is nu herberg. Het is tot 1945 het huis geweest van de eigenaars van het eiland. Dat was eerst de familie Stachouwer, die het huis lieten bouwen. Na hen woonden er de heer Banck en de Graaf Von Bernstdorff. Na 1950 is het een jeugdherberg geworden en nu is het een herberg.

Rijsbergen is gebouwd rond 1760. De familie Stachouwer woonden daarvoor in de boerderij Binnendijken bij Westerburen. Dat dorp en dus ook de boerderij werden rond 1760 door de zee opgeslokt. De Stachouwers namen het initiatief voor een nieuw dorp, en een nieuwe woning voor de familie. "Eene royale huisinge", zoals het in de oude papieren staat. Het heette Rijsbergen naar een ander huis van de familie bij Blaricum. Na de Stachouwers woonde ook mr. Eric Banck, eigenaar van 1859 tot 1892, in Rijsbergen wanneer hij op het eiland was. De graaf Von Bernstdorff en zijn zoon, eigenaars van 1892 tot 1945, hadden Rijsbergen in bezit, maar woonden er nauwelijks. Na de Tweede Wereldoorlog is Rijsbergen verbouwd tot jeugdherberg.

rijsberg.jpg

Rijsbergen | © Martin Schoemaker, archief bezoekerscentrum Schiermonnikoog

Het mooie gebouw Rijsbergen, in het oosten van het dorp, is nu herberg. Het is tot 1945 het huis geweest van de eigenaars van het eiland. Dat was eerst de familie Stachouwer, die het huis lieten bouwen. Na hen woonden er de heer Banck en de Graaf Von Bernstdorff. Na 1950 is het een jeugdherberg geworden en nu is het een herberg.

Rijsbergen is gebouwd rond 1760. De familie Stachouwer woonden daarvoor in de boerderij Binnendijken bij Westerburen. Dat dorp en dus ook de boerderij werden rond 1760 door de zee opgeslokt. De Stachouwers namen het initiatief voor een nieuw dorp, en een nieuwe woning voor de familie. "Eene royale huisinge", zoals het in de oude papieren staat. Het heette Rijsbergen naar een ander huis van de familie bij Blaricum. Na de Stachouwers woonde ook mr. Eric Banck, eigenaar van 1859 tot 1892, in Rijsbergen wanneer hij op het eiland was. De graaf Von Bernstdorff en zijn zoon, eigenaars van 1892 tot 1945, hadden Rijsbergen in bezit, maar woonden er nauwelijks. Na de Tweede Wereldoorlog is Rijsbergen verbouwd tot jeugdherberg.

De twee vuurtorens

Waarom werden in 1853 op Schiermonnikoog twee vuurtorens gebouwd? In die tijd konden de lichten nog niet ronddraaien. Door twee vuurtorens te bouwen was het bij de zeelui meteen duidelijk dat ze naar Schiermonnikoog keken. Wanneer de lichten vanaf een schip gezien samenvielen kon de schipper tussen de zandbanken van de Noordzee naar de Waddenzee varen. Maar de zandbanken verplaatsten zich. Daarom werd één van de torens omgebouwd tot watertoren. De andere toren werkt nog wel, maar is niet meer bemand.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: