Overslaan en naar de inhoud gaan

Goudplevier

Goudplevieren hebben een prachtig verenkleed: een gouden rug met zwarte buik. In de winter ziet het er, zonder die zwarte buik, allemaal een stuk saaier uit. Goudplevieren broeden in open terreinen in het hoge noorden. Daar voeren de mannetjes een gezamenlijke dans uit om een vrouwtje te versieren. Ze rennen met opgeheven vleugels op elkaar af en springen over elkaar heen. Het vrouwtje kiest de mooiste springer. In Nederland zie je goudplevieren vooral tijdens de vogeltrek.
Namen 
la
Pluvialis apricaria
nl
goudplevier
en
European golden plover
fr
pluvier doré
de
Goldregenpfeifer
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 26-29 centimeter; spanwijdte: 67-76 centimeter
gewicht
220 gram
kleur
zomer: gouden rug met zwarte buik, gescheiden door witte streep winter: lichte buik met bruine vlekjes
leeftijd
record: 12 jaar
voedsel
insecten, schelpdieren en pieren, maar ook gras en zaden
voortplanting
geslachtsrijp: 1 jaar; aantal: 4 eieren

Zie ook

Verspreiding en leefgebied

In de broedtijd vind je goudplevieren overal waar toendra's en uitgestrekte hoogvenen zijn: noordelijke streken als Noord-Ierland, Schotland en Wales, Scandinavië, IJsland en de Baltische Staten. Ze overwinteren zuidelijker in zuid-Europa en westelijk Afrika. Buiten de broedtijd zijn er veel goudplevieren in Nederland te vinden. Nederland ligt op de trekbaan van de broedgebieden in het hoge noorden naar het warme zuiden. Al in juli komen de eerste goudplevieren binnendruppelen, maar eind oktober en november zijn hier de meeste. Als het weer het toelaat blijft een grote groep in Nederland hangen. Maar als het gaat sneeuwen en vriezen trekken ook deze vogels verder zuidwaarts.

Van weiland naar wad

Goudplevieren zoeken hun voedsel het liefst op oud grasland. Daar vinden ze volop regenwormen en insecten. Helaas is dit type landschap uit Nederland aan het verdwijnen. Bijna alle graslanden worden tegenwoordig intensief gebruikt en bewerkt. Hierdoor groeit er veel meer gras op. Fijn voor grasetende vogels zoals ganzen, maar er leven veel minder regenwormen in intensief bewerkte graslanden. De aantallen goudplevieren in agrarisch gebied nemen dus af. In het waddengebied worden juist steeds meer goudplevieren geteld. Vooral in de nazomer zoeken goudplevieren massaal naar eten op het wad. Op de wadplaten bij Texel kun je tegenwoordig duizenden goudplevieren zien. Waarschijnlijk eten ze er kleine schelpdieren, wadslakjes en zeepieren.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2012.10.31