
Gewone sneeuwklokjes komen van oorsprong niet in Nederland voor. Het zijn altijd verwilderde cultuurplanten. De teelt van sneeuwklokjes duurt een paar jaar. Daarom worden sneeuwklokjes niet in kwekerijen maar in het bos gekweekt. Een voorbeeld van zo'n sneeuwklokjesbos lag in de Dennen op Texel. Daar groeien ze nog wel, maar ze worden er nu niet meer gekweekt. Daar zijn met de import van sneeuwklokjes uit Midden-Frankrijk ook bijzondere soorten slakjes, Clausilia's, meegekomen. Er kwamen ook andere bolgewassen mee, zoals blauwe druifjes.
Zie ook
Verspreiding en habitat
Sneeuwklokjes kunnen goed tegen schaduw. Je vindt ze in loofbossen, parken, tuinen en boomgaarden. Het is een van de eerste planten die tot bloei komen, vaak al in de winter. Sneeuwklokjes hebben bolletjes, maar ook zaden, met een olieachtige laag waar mieren op af komen. Die mieren gaan slepen met de zaden en verspreiden zo de sneeuwklokjes.
fitis-sneeuwklokje-3-sd_800px.jpg

Stinsenplanten
Sneeuwklokjes horen bij de stinsenplanten. Een stinse is een oud landhuis, zoals je ze veel in Friesland ziet. In die huizen woonden rijke mensen, die vaak van hun reizen plantjes meenamen voor in hun tuin. Ze ruilden ze ook onderling en zo bestaat er een groep planten, die op deze wijze in Nederland terechtgekomen is. Vaak zijn het bolgewassen.
fitis-blauwdruifje-1-sd_800px.jpg

Links
Bovenliggende categorieën
Gewoon sneeuwklokje | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl
Gewoon sneeuwklokje, detail | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl