Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Terschelling

Wie naar Terschelling wil moet een behoorlijk eind over de Waddenzee varen. Vanuit de Friese havenstad Harlingen gaat drie keer per dag de veerboot naar Terschelling. Wadlopen naar Terschelling is niet mogelijk. Het eiland ligt te ver van de Friese kust. Met een eigen boot kun je natuurlijk wel naar het eiland varen. Het eiland heeft bij West een fraaie passantenhaven, met plaats voor ongeveer 450 schepen. De plek voor de beroepsvaart is de Rijkshaven. Terschelling hoort net als Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog bij de provincie Friesland.

Terschelling heeft een hele rij dorpen en, zoals dat hier heet, buurtschappen. Ze liggen van west naar oost, en ze zijn door de Hoofdweg met elkaar verbonden. In het westen ligt het grootste dorp, waar ook de veerboot aankomt. West-Terschelling heeft 2700 inwoners. Hier zijn ook de meeste winkels.

Grootste gemeente van Nederland

skylge-jp-vlag.jpg

Vlag van Terschelling | © Ecomare

Terschelling is in oppervlakte de grootste gemeente van Nederland! De gemeente heeft een totaal oppervlak van 71.298 hectare. Niet alleen het eiland zelf (met een oppervlak van 11.575 hectare) behoort ertoe, maar ook een groot stuk Waddenzee en het vogeleilandje Griend. De zuidgrens van de gemeente Terschelling loopt vlak boven de Friese zeedijk.

Het eiland is zo'n 30 kilometer lang en 4 kilometer breed. Er zijn ongeveer 4800 inwoners, dat verandert niet veel. 's Zomers zijn er veel tijdelijke inwoners, de badgasten. Zo worden de vakantiegangers hier genoemd. In de zomer zijn er 25.000 mensen op het eiland. Per vierkante kilometer zijn dat er 210. Gemiddeld zijn er in Nederland 420 mensen per vierkante kilometer. Er is ruimte genoeg, ook in de drukste periode van het seizoen.

Dorpen

Via de buurtschappen Hee, Kaart en Baaiduinen komen we in het dorp Midsland. Ten zuiden van Baaiduinen ligt nog Kinnum en ten zuiden van Midsland ligt Stryp.

Midsland is het toeristisch centrum van het eiland. Na Midsland komen we door Landerum (met de klemtoon op lànd-), Formerum (met de klemtoon op -mé-), Lies en Hoorn. Hoorn is een oud dorpje met een fraaie oude kerk. Een heel eind na Hoorn komt het laatste dorp: Oosterend. Hier houdt de bewoonde wereld zo goed als op.

Behalve West-Terschelling, dat gebouwd is op deels afgegraven duinen, liggen alle dorpen en buurtschappen in de Terschellinger polder. West aan Zee, aan het strand bij paal 8 en Midsland aan Zee, bij paal 11, liggen op de duinen. Het zijn echte zomerhuisgebieden.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: