
Nederlandse energievoorziening
Gaswinning is belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. De Nederlandse gasvoorraad bedraagt circa 2000 miljard kubieke meter. Bijna 70% hiervan komt uit het enorme Groningenveld bij Slochteren. De rest is verdeeld over kleine velden, waaronder de Noordzeekustzone en de Waddenzee.
Boortorens op Ameland
Omstreeks 1963 stonden op Ameland vier boortorens. Bij Hollum boorde de NAM. Daar zat aardgas in de grond. Tussen Ballum en Nes boorde Caltex tevergeefs 3000 meter diep. British Petroleum boorde zonder succes bij Buren. Mobil Oil boorde op de Hon wel weer een aardgaslaag aan. Nu zijn er twee locaties voor het winnen van aardgas. Beide gasvelden zijn van de NAM. Het gasveld onder de duinen bij Hollum is niet in gebruik. Op de locatie in het natuurgebied het Oerd wordt wel aardgas gewonnen, en dat geldt ook voor het zeegebied ten noorden daarvan.
Ame-boortoren-2_HR 2.jpg

Bodemdaling
Een belangrijk gevolg van aardgaswinning is daling van de bodem. De daling op Oost-Ameland kan grote gevolgen hebben voor de kustverdediging en de natuur. In 2004 was de bodem al 28 centimeter gezakt. De negatieve invloed hiervan op de flora en fauna van het Oerd die vooraf werd gevreesd, is tot nu toe niet opgetreden. De aanwas van de kwelder houdt de bodemdaling bij. Onafhankelijke onderzoekers hebben dat in 2000 en 2005 gerapporteerd. Om de vinger aan de pols te houden wordt het nog steeds jaarlijks onderzocht.
ame-boorplatform-57_HR 2.jpg

Gas naar Ameland
Er komt dus heel veel gas van Ameland. Gek genoeg is er ook een gasleiding naar Ameland. In 1980 heeft het Gasbedrijf Noord-Oost Friesland door de Waddenzee een gasleiding aangelegd. Sindsdien konden de eilandbewoners een aansluiting krijgen op het aardgasnet.