Netto en bruto daling
Er is heel weinig te merken van de daling van de bodem door gaswinning omdat de ontstane kuil steeds weer met zand wordt opgevuld. In 2007 was bij Ameland de daling negentien centimeter, waarvan maar drie centimeter overbleef. Dit leidde tot het verlies van 53 hectare aan droogvallende wadplaten. In 2025 zal nog eens 23 hectare zijn verdwenen. Dat is 0,01% van de totale oppervlakte aan wadplaten in de Waddenzee.Voor het opvullen van de kuil bij Ameland zijn wel extra zandsuppleties voor de kust van Ameland en Schiermonnikoog nodig, per jaar zo'n 270.000 kubieke meter. Er moet nog 500.000 kubieke meter zand extra bijkomen omdat er ook in het Lauwersmeergebied gas gewonnen wordt.De winning van aardgas in Groningen en Noord-Friesland heeft een veel sterkere daling van de bodem tot gevolg. De waterhuishouding in het terpen- en wierdenland en ook in het Reitdiep-dal ondervindt daar aanzienlijke gevolgen van.
k-bodemdaling-ameland-515 2.jpg

Integrale Bodemdalingstudie Waddenzee
In maart 1999 verscheen de Integrale Bodemdalingstudie Waddenzee (IBW), een onderzoeksrapport naar de gevolgen van gaswinning in het waddengebied op de geomorfologie, de bodemdieren, de kwelders en de wadvogels. De studie werd verricht in opdracht van de NAM.Uitgebreide modelberekeningen voorspelden een maximale bodemdaling van 28 centimeter in de periode tot 2050 als gevolg van de aardgaswinning. Deze zou voor een deel tenietgedaan worden door de aanvoer van slib en zand vanuit de Noordzee, zo'n 20 centimeter, zodat de netto bodemdaling 6 tot 8 centimeter zou bedragen. Het aantal wadvogels en bodemdieren op wadplaten zou tijdelijk wat afnemen. Voor de kwelders zouden de gevolgen niet meetbaar zijn, behalve langs de Groninger kust. Daar kon men met extra maatregelen de aanslibbing bespoedigen.De IBW werd vanuit de milieubeweging sterk bekritiseerd. De uitkomsten zouden gekleurd zijn door de opdrachtgever. Verder wees men op de onzekerheden in de voorspellingen. De wisselende prognoses rond de bodemdaling op Ameland lieten duidelijk zien dat de voorspellingen niet altijd klopten.
Bodemdaling in het noorden van Friesland en Groningen
Door de winning van aardgas in het Slochteren-veld en omliggende aardgasreserves is de bodem in Groningen en Noord-Friesland aanzienlijk gedaald. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de waterhuishouding. Zonder aanvullende bemaling zou het land op grote schaal kletsnat worden. De gaswinners moeten betalen voor de extra kosten die nodig zijn voor de bodemdaling.