
Noord-Groningen en Noord-Friesland hadden vroeger de meeste kerkdorpen per oppervlak van West-Europa. Het gebied was vruchtbaar en kon dus veel mensen voeden. Door de vele wadgeulen en overstromingen waren de dorpen zeer geïsoleerd. Men was op zichzelf aangewezen. Vrijwel elk dorp had een kerk.
Dijkdorpen
westerd.jpg

Dijkdorpen zijn jonge dorpen. Ze zijn langgerekt omdat ze op een oude dijk gebouwd zijn. Hoewel de dijk vaak is weggemoffeld zie je nog wel niveauverschil. De meeste dijkdorpen komen uit de 19e eeuw, toen de akkerbouw een grote behoefte had aan werkkrachten. Nog steeds staan er vooral kleine arbeidershuisjes in zo'n dorp. Voorbeelden van dijkdorpen zijn 't Zandt, Zijldijk, Oldenzijl, Pieterburen en Den Andel.
Kerken in Noord-Groningen
Er zijn nog veel kerken en kerkjes in Noord-Groningen bewaard. Vrijwel altijd staan ze op het hoogste punt van het dorp. Ze zijn gebouwd van grote rode bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen. De kerkjes zijn vaak oud, en gebouwd in de oude romaanse of de nieuwere romanogotische bouwstijl. Ook het interieur van de kerken is vaak erg mooi. Mooie wierdekerkjes staan in Marsum, Oostum, Ezinge, Leermens en Termunten. Grote kerken op de wierden zijn te vinden in Loppersum, Stedum, Middelstum en Ten Boer. Mooie kerken van de dijkdorpen staan in Pieterburen en 't Zandt. Op plekken waar de kerken zijn verdwenen, liggen nog wel de kerkhofjes, vaak erg romantisch. Mooie voorbeelden hiervan zijn Maarhuizen, Klein Maarslag, Ranum, Wierhuizen (vlakbij Pieterburen) en Groot Wetsinge.
Visserijplaatsen
wat.jpg

Er zijn enkele vissersdorpen in Groningen. Bekend is Zoutkamp, dat als vestingplaats is ontstaan. Nog steeds bestaat in Zoutkamp de sfeer van een vissersdorp, maar de haven ligt nu in Lauwersoog. Een ander vissersplaatsje is Termunterzijl, met de oude sluis. Ook Noordpolderzijl is een vissersplaatsje. Finsterwolde was vroeger een vissersplaats. Eén bootje vaart nu nog onder de 'Finsterwolder vlag'. Het ligt bij Nieuw Staten Zijl.