
Dikkopjes zijn kleine grondels, ze kunnen zo'n 10 centimeter lang worden. Op hun buik hebben ze een zuignap waarmee ze zich aan stenen op de zeebodem kunnen vastzuigen. Dikkopjes leggen hun eitjes meestal in lege schelpen, waarna het mannetje ze bewaakt tot ze uit komen. Deze grondeltjes eten roeipootkreeftjes, vlokreeftjes, aasgarnalen en vislarven. Dikkopjes zelf vormen weer belangrijk voedsel voor grote vissen zoals kabeljauw. Deze rovers komen 's avonds naar de kust voor hun prooi.

Zie ook
Grondels algemeen
Grondels zijn bodembewonende, kleine, kort levende vissen met een kenmerkende dikke kop, twee rugvinnen en vergroeide buikvinnen. Ze leven in de nazomer en de herfst in ondiep water, maar trekken in de winter naar dieper water om daar in het voorjaar te paaien. Grondels leven van kleine kreeftachtigen en vislarven en zijn zelf een prooi voor vele kustvogels en grotere vissen.
Verspreiding
Dikkopjes leven in de Oost-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Oostzee. In de Waddenzee komen dikkopjes vooral in de herfst voor. In de winter trekken ze naar dieper water. Langs de Nederlandse kust zijn ze veel te vinden.
Valsspelers
Kleine dikkopmannetjes spelen vals. Waar hun eerlijke ‘grote’ soortgenoten nesten graven onder een schelp en dit bewaken, ontduiken de kleintjes dit zware werk. Zij maken vanwege hun formaat toch geen kans bij de vrouwtjes en glippen stiekem het nest van een ander binnen om eitjes te bevruchten. Japanse en Zweedse onderzoekers ontdekten dat de echte valsspelers er lichamelijk zelfs helemaal voor zijn aangepast. De kleine valsspelers zijn niet zo mooi gekleurd als grote eerlijke dikkopjes, ze hoeven namelijk toch geen moeite te doen om een vrouwtje te versieren. Ze investeren liever in het aanmaken van sperma. Dat moet namelijk concurreren met dat van het grote mannetje die het nest heeft gegraven. Hoe meer sperma de indringer heeft, hoe groter de kans dat er een eitje mee wordt bevrucht. Toch gaan niet alle kleine dikkopjes voor altijd buiten hun boekje. Sommige hebben wel mooie kleuren. Zij staan klaar voor het moment dat ze toch de mogelijkheid krijgen een eigen nest te bouwen. Zodra zij de kans krijgen stoppen zij met valsspelen en gaan ze een eerlijk liefdesleven tegemoet.
78926_pomatoschistus-minutus-Robert Pillon.png
