Overslaan en naar de inhoud gaan

Asgrauwe keverslak

De asgrauwe keverslak is de algemeenste soort keverslak in Nederland, vooral in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Aan de Belgische kust is de soort nog niet waargenomen. De asgrauwe keverslak heeft het best naar zijn zin in het getijdengebied, op zand en slikbodems. Zoek ze daar vooral onder stenen en tussen aangespoelde schelpen.

Namen 
la
Lepidochitona cinerea
nl
asgrauwe keverslak
en
cinereous chiton
fr
chiton cendré
de
Rändel-Käferschnecke
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
maximaal 2.8 centimeter
kleur
sommige soorten grauw, andere heel kleurrijk
voedsel
alleseter, met voorkeur voor algen en mosdiertjes
voortplanting
na 1 jaar, geslachtelijk

Verspreiding en habitat

De asgrauwe keverslak komt voor langs de kusten van gans Europa, ook in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. In Nederland is de soort vooral aanwezig in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta (Oosterschelde, Westerschelde en Grevelingen).

Dit dier zie je vaak onder stenen en op plekken waar veel schelpen zitten op het wad en in het deltagebied. Ze leven voornamelijk in het getijdengebied, tot enkele meters diep water.

fitis-keverslak-op-bruinviswervel-hors-01-10-sd.JPG

Keverslak op bruinviswervel | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Taaie soort overleeft in het getijdengebied

Deze soort keverslak is best taai te noemen. Hij kan als mariene soort wel wat invloed van zoet water verdragen. Je vindt de soort zowel aan de kust, als in brakke delen van riviermondingen in de Delta.

De soort kan goed overleven in het getijdengebied, waar regen en zon het zoutgehalte op de slikken heel plots kan doen variëren. Zo kan het in de winter heel koud worden en in de zomer heel warm. Een regenbui kan het zoutgehalte plots sterk doen dalen en bij felle zon zorgt verdamping voor een zeer zout milieu.

Kleur zoals de naam doet vermoeden

Als deze keverslakken op slikken voorkomen, zijn ze vaak minder kleurrijk dan dieren die in zanderige milieus leven. In Nederland domineren de grijze tot blauwgroene kleurvarianten, vandaar ook de Nederlandse benaming “asgrauwe” keverslak.  Ze zijn heel goed gecamoufleerd en zijn in kleur bijna niet te onderscheiden van de ondergrond.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, VLIZ & Ecomare 2020 - Laatst bijgewerkt: 2020.01.29