Overslaan en naar de inhoud gaan

Ansjovis

Ansjovis wordt maximaal 20 centimeter lang. De rug is blauwgroen, de flanken zijn grijs met een zilverkleurige streep. Ansjovissen eten dierlijk plankton en algen. Paaien doen ze in brak water. Hij kwam voorheen massaal voor in de Zuiderzee en de westelijke Waddenzee. De grote scholen werden vergezeld door bruinvissen. Met het dichten van de Afsluitdijk kwam daar een eind aan. Sinds ongeveer 1960 zijn de ansjovissen ook vrijwel geheel verdwenen uit de Waddenzee. In 1993 werd vastgesteld dat er weer ansjovissen paaiden in de Waddenzee. Dat was dat de voorbode van een terugkeer, want tegenwoordig worden er steeds meer ansjovissen gevangen in de Noordzee.
Namen 
la
Engraulis encrasicolus
nl
ansjovis
en
anchovy
fr
anchois
de
Anchovis
meer namen

Vangsten

We kennen ansjovis als gemarineerde lekkernij op de tapas-tafel, of als bremzout accent op de pizza. Het is voor de visserij de belangrijkste vis ter wereld. In 1990 werd er wereldwijd 3,7 miljoen ton ansjovis gevangen, in 1992 5,5 miljoen ton en in 1994 11,9 miljoen ton. Het merendeel daarvan wordt gevangen voor de kust van Peru. In de Middellandse Zee worden ansjovissen gevangen door ze te lokken met behulp van lampen.

Visserij in het verleden

In de Zuiderzee werd in de 19de eeuw zoveel ansjovis gevangen dat de vissers uit Stavoren er een speciaal soort boot voor ontwikkelden: de Staverse Jol. Die Zuiderzee was een stuk groter dan het huidige IJsselmeer: ook de huidige westelijke Waddenzee hoorde erbij. Na het dichten van de Afsluitdijk konden de ansjovisvissers nog een tijdje doorvissen in de westelijke Waddenzee, maar in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw was ook dit niet meer lonend.

ansjovis_HR.jpg

Ansjovis | © Ecomare

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2012.09.12