Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeeschildpadden

De meeste soorten zeeschildpadden leven in warm water. In de Noordzee zijn ze dan ook zeldzaam. Af en toe raakt er een verzwakt dier op drift. Soms komt die dan met de Golfstroom mee in de Noordzee terecht. Soepschildpadden spoelen vooral aan op de Noordzeekusten omdat ze door schepen vervoerd zijn. Lederschildpadden leven waar veel kwallen voorkomen, want die eten ze. Ze komen dus ook in koudere zeeën en zwemmen af en toe op eigen kracht naar de Noordzee.
Namen 
la
Cheloniidae
nl
zeeschildpadden
en
sea turtles
fr
zie Latijnse naam
de
Meeresschildkröten
meer namen

Lederschildpad

In het najaar en het begin van de winter trekken veel oceaanbewoners van het voedselrijke noorden terug naar het warme zuiden. Op die weg nemen ze soms de verkeerde afslag, de Noordzee in. Dit verschijnsel kennen we vooral van vissen (bijvoorbeeld bramen en maanvissen) en walvissen (bultrug, potvis). De lederschildpadden trekken ook in de zomerperiode door de Atlantische Oceaan naar het noorden, tot IJsland toe. Mogelijk om dezelfde reden als de genoemde vissen en walvissen komen ook lederschildpadden op hun terugweg in de Noordzee terecht. Er zijn enkele tientallen strandingen in Nederland geweest en er zijn ook waarnemingen van levende dieren bekend. Meerdere aangespoelde dieren hadden stukken plastic in hun maag. Normaal eten lederschildpadden kwallen. Mogelijk hebben ze stukken plastic voor kwallen aangezien.

jwd-lederschildpad-04(1).jpg

Lederschildpad bij Texel | © Ecomare, Jan Willem van Duin

Dikkopschildpad

Van de dikkopschildpad (Caretta caretta) zijn tien strandingen in Nederland bekend. Zo spoelde er in oktober 2008 een dikkopschildpad aan bij Groote Keeten, ten zuiden van Den Helder. Het dier was op sterven na dood, en werd naar Ecomare gebracht. Een paar dagen later verhuisde het reptiel naar Burger’s Zoo. Daar is het dier helemaal opgeknapt en het is daarna in 2009 uitgezet in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Portugal. De dikkopschildpadden die in de Noordzee gevonden zijn zouden heel goed uit het Caraibische gebied kunnen komen, maar ze komen ook voor in de Middellandse Zee en langs de kust van West-Afrika. In West-Europa zijn er de laatste tientallen jaren wat meer waarnemingen van deze soort. Vroeger heette de dikkopschildpad 'onechte karetschildpad'. De wetenschappelijke naam is Caretta caretta. Daar is dus weinig onechts aan. De naam dikkopschildpad is een vrije vertaling is van het Engelse 'loggerhead turtle'.

Caretta_caretta_060417w2.jpg

Dikkopschildpad | CC BY-SA 3.0 Strobilomyces,  Wikimedia Commons

Soepschildpad

De soepschildpad is elf keer gevonden aan de Nederlandse kust. Deze zijn waarschijnlijk elders gevangen voor de soep en met schepen in de Noordzee terecht gekomen, en om een of andere reden overboord gezet.

Kemps zeeschildpad

De Kemps zeeschildpad is vier keer gevonden aan de Nederlandse kust. Er is geen gerichte handel in deze soort. Deze dieren zijn waarschijnlijk afkomstig uit het Caraïbisch gebied.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2015.10.22