Overslaan en naar de inhoud gaan

Visserij op zwaardschedes

In de Noordzee wordt op een paar plekken gevist op Amerikaanse zwaardschedes. De vissers noemen ze ook wel mesheften. Vrijwel de hele vangst gaat naar Spanje, om er tapas van te maken. De pionier was Gert Lont uit Hippolytushoef in 1995. Met een speciaal daarvoor ingerichte kotter groef hij tot 15 centimeter diep om de zwaardschedes op te vissen. Op goede dagen bedroeg de oogst wel 1000 kilo. Begin 1998 kreeg het bedrijf 'Ensis BV' uit Kamperland het octrooi op een speciale methode voor de vangst van deze schelpdieren. In 2006, na het verbod op de mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee, wilden enkele kokkelvissers overstappen naar de mesheften, maar de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  gaf geen toestemming. De visserij blijft daarmee voorbehouden aan enkele bedrijven.

Niet op het wad, wel langs de kust

In de Noordzee-kustzone mag op mesheften gevist worden. In de Waddenzee niet; daar is alleen visserij op garnalen, mosselen en kokkels toegestaan. Nieuwe vormen van visserij worden door de Natuurbeschermingswet uitgesloten. Dergelijke beperkende maatregelen gelden niet voor de Noordzee-kustzone. Milieubeschermers maken zich wel zorgen over mogelijke schade door de visserij op mesheften aan de bodem in de waardevolle kustzone. Het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de vergunningen aangescherpt, en laat nu slechts een beperkte ensis-visserij toe in de Nederlandse kustzone. Deze visserij heeft ondertussen het MSC-label gehaald.

Ook in de Belgische kustzone is de Amerikaanse zwaardschede in hoge aantallen aanwezig en hoopten Vlaamse vissers ze te kunnen exploiteren. Omdat schelpdiervisserij met dreggen verboden is in Belgische wateren, wilde het onderszoeksinstituut ILVO uitzoeken of de exoot kon bevist worden met de pulskor, zoals in Schotland. Door de schelpdieren met elektroden te prikkelen komen ze vanzelf uit de bodem, met minder bodemschade als gevolg. Maar in 2019 werd een algemeen verbod op het gebruik van pulskorren van kracht in Belgische wateren.

 

fitis-visserijbedrijf-bord-1-sd.JPG

Ensisbedrijf in Zeeland | © Foto Fitis, Sytske Dijksen
CC-BY-NC, VLIZ & Ecomare 2019 - Laatst bijgewerkt: