
Je kunt de Nederlandse visserijsector onderverdelen in visserij naar rondvis, platvis, schelpdieren en naar garnalen. De trawlvisserij op haring, makreel en horsmakreel hoort ook bij dat rijtje. De kweek van vissen is natuurlijk iets anders, maar wordt wel steeds belangrijker voor de visliefhebber. De Nederlandse vissersvloot bestond in 2009 uit 308 kotters, 14 grote hektrawlers en 56 schepen voor de mosselvisserij. Negentien schepen waren dat jaar actief in de oestercultuur. Vooral de kottervloot is sindsdien nog gekrompen omdat er schepen uit de vaart genomen zijn.
Ontwikkelingen
Tussen 2000 en 2010 heeft de visserijsector te maken gehad met verschillende ingrijpende ontwikkelingen. De grootschalige visserij op kokkels in de Waddenzee werd verboden, en een nieuw fenomeen deed zijn intrede: de mosselzaadinvanginstallatie. De prijs van de dieselolie rees de pan uit, zodat de hele kottersector nu praat over allerlei innovaties (zweefkorren, pulsvisserij, nieuwe motortechnologie) die minder energie kosten, maar voor een belangrijk deel ook van gunstige invloed zijn op de natuur. De Nederlander ging steeds meer kweekvis, vooral uit Azië, eten.
De visbestanden schommelden als vanouds. De kabeljauwstand bleef te laag, met de schol en haring ging het veel beter. Visserij op goed beheerde bestanden maakt kans op één van de kwaliteitskeurmerken, en op een groen vinkje in de Viswijzer.
Om de visserij in zo goed mogelijke banen te leiden, zijn er vele regels opgesteld. Het hoofdstuk 'visserijbeleid' behandelt de belangrijkste. Daarnaast proberen vissers uit zichzelf 'verstandig te vissen'. Zij zijn voor hun levensonderhoud immers afhankelijk van een gezond milieu met goede visbestanden.
sumwing-met-puls02-pl.jpg

Jaarklassen
Jaarklassen bestaan uit alle vissen uit hetzelfde geboortejaar. De visserijbiologen noemen alle vissen uit één jaarklasse ook wel een cohort. Omdat vissen in de eerste jaren van hun leven sneller groeien dan in latere jaren komen de jaarklasse-lengtes steeds dichter bij elkaar te liggen. Nauwkeurige bepaling van de leeftijd aan de hand van de lengte is daarom niet mogelijk. Wel kan de exacte leeftijd bepaald worden aan de hand van onderzoek aan de gehoorsteentjes.