Overslaan en naar de inhoud gaan

Stuifdijk op Schiermonnikoog

Langs een groot deel van het strand ligt de stuifdijk. Dit is een rechte aangelegde duindijk van enkele kilometers lang. Vroeger was hij nog langer, maar de zee heeft er tijdens stormen een paar gaten ingeslagen. Het eiland dreigde zelfs in tweeën te breken. Maar volgens onderzoekers zal dat nooit gebeuren. 

Historie

Voor 1959 lag er een grote zandvlakte waar kleine duintjes ontstonden. Vlak voor 1959 drong de watergeul (slenk) aan de kant van de Waddenzee bij paal 11 steeds verder op naar de Noordzee. Men vreesde dat het eiland in tweeën zou breken. Van 1959 tot 1962 heeft Rijkswaterstaat hier stuifschermen aangelegd waardoor een stuifdijk ontstond met een lengte van 6 kilometer, van paal 7 tot 13. Men heeft geprobeerd de dijk door te trekken tot paal 16, omdat er een plan was de gehele Waddenzee in te polderen. In 1968 sloeg de Noordzee bij storm en springtij een gat in de stuifdijk bij paal 10.4. Het werd meerdere malen hersteld, maar het is nooit gelukt om het lang dicht te houden.
Rijkswaterstaat vond het niet meer nodig om de dijk ten oosten van het gat te onderhouden.  Er wordt alleen ingegrepen als het eiland in stukken dreigt te breken.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: