Overslaan en naar de inhoud gaan

Snotolf

Het bijzondere van de snotolf is de zuignap die ze onder de buik hebben zitten. Deze gebruikt de snotolf om zich vast te zetten op de zeebodem. De vis komt langs de Nederlandse kust vrij algemeen voor. Snotolven worden maximaal een halve meter lang en 5 kilogram zwaar. Ze eten zoöplankton en slakken die tussen stenen en wieren leven.
Namen 
la
Cyclopterus lumpus
nl
snotolf
en
lumpsucker
fr
lompe
de
seehase
meer namen

Zie ook

Imagoschade

De snotolf heeft een rond lichaam met een kleine staart. De stompe kop met kleine ogen en een grote bek geven de indruk dat de vis meestal niet zo'n vrolijk humeur heeft. Ook de vergroeiing aan de buik en zijn naam dragen niet bij aan een goed imago. Hun ware natuur is echter heel anders.

Zorgzame vaders

Vrouwtjes snotolven kunnen een halve meter lang worden, mannetjes blijven meestal kleiner dan 30 centimeter. Tijdens de paaitijd zijn de mannetjes lichtgevend oranje-paars gekleurd. Ze bewaken gedurende deze hele periode het achthoekige nest met daarin tot 200.000 eieren. De eieren worden in de getijdenzone gelegd. Bij laag water blijven ze onder water, maar de zuurstofvoorziening komt wel in de knel. Vader snotolf zit boven de eieren en 'waait' vers water toe door met de vinnen te bewegen. Op deze manier krijgen de eieren ook bij laag water voldoende zuurstof binnen.

st-snotolf-v-1.jpg

Snotolf | © Ecomare, Peter van der Wolf

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2013.11.19
Mediagalerij

Snotolf | © Ecomare, Peter van der Wolf