Slangenkruid heet zo omdat de bloem op een slangenkop met open bek lijkt. Vroeger werd gedacht dat de plant hielp tegen slangenbeten. De Griekse lijfarts van keizer Nero schreef in het jaar 100 dat het eten van de wortel samen met het drinken van wijn helpt tegen slangenbeten en zelfs beten voorkomt. De zaden van slangenkruid zijn rijk aan olie en daarom populair bij vogels.
Zie ook
Verspreiding en habitat
fitis-slangekruid -3-sd (1).JPG

Slangenkruid komt voor doorheen Nederlandse en België, vaak in de duinen alsook ook langs de grote rivieren en spoordijken. Het wordt zeldzamer naar het oosten toe. In het noordoosten van Nederland is slangenkruid zeer zeldzaam. Deze plant komt voor op zonnige, open plaatsen met droge, kalkrijke, stikstofrijke en humusarme bodem. Slangenkruid groeit vaak langs schelpenpaadjes.
Voedselplant
fiits-slangekruid-aardhommel-1-sd.JPG

Voor allerlei bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen is slangenkruid een geliefde plant vanwege de nectar en het stuifmeel. Vooral de sachembij en de buikverzamelaar (Hoplitas adunca) hebben een voorkeur voor deze plant. Er is zelfs een vlinder (Cynaeda dentalis) die nooit zonder slangenkruid kan. Hij leeft er als rups, pop en vlinder op.