Overslaan en naar de inhoud gaan

Schorrenzoutgras

Schorrenzoutgras kan goed tegen zout. Het staat altijd op natte plekken, bijvoorbeeld op kwelders en soms op dijken. Op ingepolderde kwelders kan schorrenzoutgras nog tientallen jaren blijven groeien. Schorrenzoutgras is minder fijn dan moeraszoutgras. Het groeit vaak in pollen en in de aren staan de bloempjes dicht bij elkaar. Het lijkt wel wat op weegbree. Soms sterft de pol in het midden af. Dan vormt het schorrenzoutgras een soort heksenkring, net als sommige paddenstoelen.

Namen 
la
Triglochin maritimum
nl
schorrenzoutgras
en
seaside arrowgrass
fr
troscart maritime
de
Strand-Dreizack
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
15-50 centimeter
kleur
groen
bloeitijd
mei-augustus
bestuiving
door de wind
voortplanting
zaad, wortelstok
levensduur
overblijvend
verspreiding
koude en gematigde delen van noordelijk halfrond en Zuid-Amerika
behoort tot
zoutgrasfamilie

Verspreiding en habitat

Op plekken in de kwelder waar water blijft staan kun je schorrenzoutgras vinden. Hoewel het een kwelderplant is komt het soms voor in een zoet milieu, als overblijfsel van vroegere zoute tijden. Langs het IJsselmeer komt het bijvoorbeeld hier en daar nog steeds voor, vaak samen met moeraszoutgras.

Miniatuur-palmpjes

Soms zitten er galachtige vergroeiingen in het schorrenzoutgras. Die komen van een slijmzwam. De bladeren zijn dan gebuldeld tot een soort palmboompjes. Dit verschijnsel is gevonden op kwelders bij Den Helder en op Texel.

CC-BY-NC, Ecomare 2020 – Laatst bijgewerkt: 2015.10.08
Mediagalerij

Schorrenzoutgras, detail | © Foto Fitis, Sytske Dijksen