Overslaan en naar de inhoud gaan

Schelpenwinning

Al sinds de tiende eeuw worden lege schelpen gewonnen, voornamelijk door ze op droogvallende delen van de zee bij elkaar te harken en op te scheppen. Schelpen worden nu gewonnen door bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de winning van schone schelpen (afkomstig uit zandafzettingen) of kleischelpen (afkomstig uit klei-afzettingen). Ook de bedrijven die schelpdieren voor consumptie koken leveren schelpen. De schelpen worden gebruikt in drainagesystemen, voor verharding van fietspaden, als grit en mengvoeder, en voor isolatie onder vloeren.

Waddeneilanden

De waddenschelpen zijn sinds de jaren '80 populair als isolatiemateriaal onder de vloer. Ze bestaan voor driekwart uit fossiele kokkelschelpen, die van de schelpenbollen worden gevist. Het aandeel nonnetjes is ongeveer 4%. Vroeger droeg de schelpenwinning bij tot het levensonderhoud van de bewoners van de eilanden. Het grootste deel van de schelpen verkocht men aan de vaste wal. Daar gebruikte men de schelpen onder meer voor de produktie van kalk. Door de schelpen in grote ovens te verbranden kon men  kalk winnen.

Kustafslag door schelpenwinning?

Eind 1999 is er in opdracht van de toenmalige Wadden Adviesraad (WAR) onderzocht wat de mogelijke invloed is van schelpenwinning op het gedrag van de kusten van de Waddeneilanden. De belangrijkste conclusie van het onderzoek was dat de effecten van schelpenwinning -bij de huidige, toegestane hoeveelheden- marginaal zijn. Voor de westelijke Waddeneilanden werd een extra kustafslag van maximaal 18 centimeter per jaar berekend, voor de oostelijke Waddeneilanden was dit maximaal 8 centimeter per jaar. Bij geconcentreerde winning, of winning gedurende meerdere jaren op dezelfde plek, zouden wel merkbare effecten kunnen optreden aan de kusten van de Waddeneilanden. 

pcd08006-mosselschelpen.jpg

Berg mosselschelpen | © Ecomare, Sytske Dijksen
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën