Overslaan en naar de inhoud gaan

Riemwier

Riemwier groeit niet op de Nederlandse kust. Maar op het strand kun je regelmatig hele bossen losgelagen riemwier vinden. Deze komen van Normandië, Bretagne of van de zuidkust van Engeland. Het wier bestaat uit twee à drie meter lange groenbruine slierten. Deze slierten komen samen in een 'voetje' dat vastgehecht zit aan een steen of schelp. Dat voetje is het eigenlijke wier. De slierten zijn de voortplantingsorganen. Riemwiervoetjes zijn vaak begroeid met allerlei kleine wiertjes en zeedieren die niet aan de Nederlandse kust groeien.

Namen 
la
Himanthalia elongata
nl
riemwier
en
thong weed
fr
himanthale
de
Riementang
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
voortplantingsorganen tot 4 meter lang en 1 centimeter breed; thallus ongeveer 5 centimeter
uiterlijk
paddenstoelachtig, olijfgroen thallus, voortplantingsorganen spoelen regelmatig aan; geen luchtblazen
leefgebied
op een harde ondergrond laag in de getijdenzone; vaak begroeid met diverse andere wieren; vastzittend stadium niet voorkomend aan Belgische of Nederlandse kust

Het voetje

De onderzijde van de paddenstoelvormige voet wordt vaak bevolkt door mosdiertjes, zeepokken, slakjes, kleinere wieren, etc. Op aangespoelde exemplaren treft men soms ook nog de ondergrond aan waarop het wier verankerd zat, zoals schaalhorens of stenen. Het loont dus zeker om ook de voet te bestuderen!

fitis-riemwier-patella.JPG

Voet riemwier met schaalhoren | © Ecomare, Foto Fitis

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2017 - Laatst bijgewerkt: 2017.08.29