Overslaan en naar de inhoud gaan

Parelmoervlinders

Parelmoervlinders hebben zilverglanzende, parelmoerachtige vlekjes op de onderkant van de achtervleugels. Er zijn verschillende soorten. Ze zijn zeldzaam, maar in de duinen is de kans toch nog vrij groot om ze te zien. Het zijn goede vliegers. Ze zitten graag op koninginnenkruid, slangenkruid, kale jonker en akkerdistels. De rupsen leven op duinviooltje.
Namen 
la
Issoria lathonia
nl
kleine parelmoervlinder
en
queen of Spain fritillary
fr
petit nacré
de
kleiner Perlmutterfalter
la
Argynnis niobe (Fabriciana niobe)
nl
duinparelmoervlinder
en
niobe fritillary
fr
nacré mat
de
mittler Perlmutterfalter
la
Argynnis aglaja (Mesoacidalia aglaja)
nl
grote parelmoervlinder
en
dark green fritillary
fr
grand nacré
de
grosser Perlmutterfalter

Duinparelmoervlinder

De duinparelmoervlinder komt op de Waddeneilanden en de brede duinen van Noord-Holland voor. Hij vliegt in juni en juli. Deze vlinder is normaal gesproken zeldzaam, maar in 2008 was het op Schiermonnikoog een uitzonderlijk goed jaar voor de duinparelmoervlinder. Natuurmonumenten had enkele jaren daarvoor speciale maatregelen genomen voor deze vlinder, zoals het weghalen van berkenbomen en strookbemaaiing om de duinvalleien open te houden. Dit is voordelig voor de kale jonker, een belangrijke voedselplant voor de duinparelmoervlinder. Waar in andere jaren maar zo'n 10 vlinders werden gevonden per dag, waren dat er in 2008 92 per dag.

Klein en groot

PCD08056-58-kl-en-gr-parelmoervlinders.jpg

Parelmoervlinders | © VLIZ, Merijn van den Bosch

De kleine parelmoervlinder is algemeen in de Nederlandse duinen, met uitzondering van Zeeland. De soort bezoekt graag de blauwe zeedistel. In de Vlaamse duinen is de soort met uitsterven bedreigd. De grote parelmoervlinder komt alleen voor op de Waddeneilanden, Den Helder en op de veluwe.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Bijgewerkt: 2016.01.25