

Zie ook
Gespot bij de Orkney-eilanden:
mdb-orka-06.jpg

Verspreiding en leefgebied
Orka's komen in alle wereldzeeën voor, met een voorkeur voor koeler water. Boven Schotland zijn ze algemeen. Ook in de noordelijke Noordzee worden ze regelmatig gezien. In de zuidelijke Noordzee is de orka een dwaalgast. In de Nederlandse zeeën zijn ze dus heel zeldzaam.
kaart-orka.jpg

Orka Morgan
Orka Morgan werd in juni 2010 gered uit de Waddenzee. Ze was sterk vermagerd, zwak en zonder haar familieleden in deze ondiepe zee terecht gekomen. Na een aantal maanden in het Dolfinarium ging het al een stuk beter met het jonge vrouwtje. Toch wordt zij niet weer teruggebracht naar zee. Een team van internationale orka-specialisten heeft zich over de situatie van Morgan gebogen en is tot de conclusie gekomen dat terugzetten in de natuur geen optie is. Morgan is haar familie kwijt en zonder familie zal ze het waarschijnlijk niet gaan redden. Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Zee Onderzoek verwoordt het als volgt; "Wat je dan doet is een kleuter van drie jaar in het bos achterlaten en zeggen dat zijn moeder daar misschien ergens rondloopt". Het Dolfinarium heeft voor haar definitieve woonruimte gevonden in een dierenpark op Tenerife. Ondanks felle protesten, een rechtszaak en heel veel Morgan-tweets is het dier daar eind november naar toe verhuisd.
mdb-orka-04.jpg

Zwemmende gifcontainers
In 2005 bleek uit onderzoek van het Wereldnatuurfonds dat orka's van alle dieren in het poolgebied de meeste giftige stoffen bevatten. In het vlees werden grote hoeveelheden cfk's, pesticiden en brandwerende stoffen ontdekt. Omdat orka's aan het eind van de voedselketen zitten, krijgen zij veel gifstoffen binnen.
Bovenliggende categorieën
Springende orka | Robert Pittman, NOAA - Public Domain via Wikimedia Commons