Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek van de Waddenzee

In de Waddenzee wordt al jaren onderzoek gedaan. Een goed voorbeeld is het lange-termijn onderzoek op het Balgzand waar al sinds 1969 tweemaal per jaar , aan de hand van een groot aantal bodemmonsters, een schatting wordt gemaakt van soorten, aantallen en gewichten van het bodemleven. Verder vindt er uitgebreid onderzoek plaats naar vissen, vogels (kanoetstrandlopers), zeehonden, en naar microscopische leven zoals fytoplankton, roeipootkreeftjes, schelpdierlarven en de afbraak van de schuimalg Phaeocystis door virussen. Ook wordt er gekeken naar eutrofiëring en toxische stoffen.

Waddenacademie

Het kabinet besloot op advies van de Commissie Meijer om de kokkelvisserij in 2005 te verbieden en de gaswinning toe te staan. Met de opbrengst van het gas, dat richting het Waddenfonds gaat, willen de onderzoekers de Waddenacademie oprichten. Deze zou ervoor moeten zorgen dat onderzoek veel beter dan voorheen gestroomlijnd wordt. Hoeveel geld de academie krijgt is nog niet bekend.
In een advies van de Friese commisaris der Koningin, Ed Nijpels, aan de milieuminister Dekker staat dat de academie moet aansluiten bij Interwad, de organisatie die nu al veel doet aan informatievoorziening over de Waddenzee. Een wetenschappelijke staf afkomstig van verschillende universiteiten zou de wetenschappelijke kwaliteit moeten waarborgen en onderzoek van verschillende instituten en universiteiten coördineren.
Waddenonderzoeker Piersma vindt het voorstel van Nijpels veel te bureaucratisch. Bij uitvoering van het voorstel zou er geen cent overblijven voor het onderzoek zelf. Ook vindt hij het jammer dat het NIOZ en de Rijksuniversiteit Groningen, die beide onderzoek doen aan de wadden, niet in het advies gekend zijn.
De Raad voor de Wadden boog zich in 2005 over de rol van een Waddenacademie om advies uit te brengen aan de minister. In het rapport 'Werken aan Wadden-weten: welke rol kan een Waddenacademie spelen?' adviseert de Raad om de organisatie van onderzoek en van het gebruik van onderzoeksresultaten te versterken. Volgens de Raad kan deze versterking bijna volledig worden gerealiseerd binnen de huidige organisatiestructuur.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën