Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordse woelmuis

Het zal niet meevallen om een noordse woelmuis te zien te krijgen. Ze zijn zeldzaam en leven erg onopvallend. Noordse woelmuizen trokken, op de vlucht voor de ijstijd zo'n 15.000 jaar geleden, van Scandinavië naar Nederland. Nu komt deze woelmuis in nog het deltagebied, in enkele Noord-Hollandse moerassen en op Texel voor. Normaal is deze goede zwemmer een moerasbewoner, maar op Texel komt hij ook op droge plekken voor omdat daar geen andere woelmuisssoorten zijn. Dat er nu ook aardmuizen, rosse woelmuizen en veldmuizen op het eiland zijn gekomen, is wat dit betreft niet gunstig.
Namen 
la
Microtus oeconomus
nl
noordse woelmuis
en
root vole
fr
campagnol nordique
de
Nordische Wühlmaus
Kenmerken 
afmetingen
lichaam tot 16 centimeter, staart tot 7 centimeter
gewicht
tot 70 gram
kleur
grijsbruin
leeftijd
tot 1.5 jaar
voedsel
spruiten van riet en andere moerasplanten
voortbeweging
lopen, zwemmen, graven
vijanden
roofvogels, landroofdieren
voortplanting
geslachtelijk draagtijd: 20-23 dagen; aantal: 2-5 worpen met 2-11 jongen

Verspreiding en leefgebied

Noordse woelmuizen leven vooral in rietmoerassen. Daarnaast komen ze ook wel voor in verruigde terreinen, struwelen, schorren en kwelders. Door verdroging, het verdwijnen van geschikt leefgebied en concurrentie met andere woelmuizensoorten is de noordse woelmuis alleen nog maar te vinden in kleine geïsoleerde leefgebiedjes. Sommige gebiedjes zijn zo klein dat er niet genoeg dieren kunnen overleven. Dan sterven ze daar uit. De noordse woelmuis heeft wel een eigenschap waarmee hij zijn concurrenten voor kan blijven: het is altijd de eerste woelmuis die kans ziet om een nieuw leefgebied te bewonen. Dit bleek weer in 1998, toen de soort als eerste de in 1996 opgespoten eilandjes in het Krammer-Volkerak wist te veroveren. En in 2010 toen bleek dat noordse woelmuizen de duinvalleitjes die de afgelopen jaren op de Hors op Texel zijn ontstaan al waren binnengetrokken. Dit soort veranderingen in natuurgebieden kunnen dus helpen om de achteruitgang van de noordse woelmuis in Nederland tegen te gaan.

noordse-woelmuis-03-sd.jpg

Noordse woelmuis | © Ecomare, Sytske Dijksen

Bedreigd

In 1994 werden noordse woelmuizen, vanwege sterke achteruitgang in Nederland, opgenomen op de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren. Het is de enige Nederlandse zoogdierensoort die ook via de Habitat-richtlijn beschermd moet worden. Met de richtlijn moet vooral de versnippering van de leefgebieden tegengegaan worden; één van de grootste bedreigingen voor de noordse woelmuis.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2014.10.01