
In mei en juni zijn deze stekelige struiken zo overdekt met witte bloesem, dat ze wel besneeuwd lijken. De eendoornige meidoorn kan goed tegen de zoute zeewind en is daarom veel aangeplant in de duinstreken. In en op de meidoorn zijn veel soorten motten, kevers en wespen te vinden. De geur is overweldigend maar niet zo lekker. Lijsters en merels zijn dol op meidoornbessen. De struiken kunnen wel 500 jaar oud worden. Het hout is hard en geschikt voor houtsnijwerk.
Zie ook
Waaiboom
In de duinen hebben alleenstaande meidoorns vaak de vorm van een waaiboom. Door de zuidwestenwind zijn ze dan krom gegroeid met alle takken naar het noordoosten. In dezelfde richting als de afgeknotte kant van de oude schuren op Texel, de zogenaamde schapenboeten. Bij mistig weer kun je die struiken (en schuren) als kompas gebruiken.
fitis-meidoorn-waaiboompje-01-sd_800px.jpg

Ondoordringbare haag
Meidoorns werden vooral veel aangeplant omdat ze een ondoordringbare haag vormen rond weidegronden. Met die akelige stekels sla je je er niet zo gauw doorheen. Meidoorns zijn in bijna heel Nederland en België te vinden, vooral in de rivierdalen, in het deltagebied en in kalkrijke duinen. In de duinen en andere zilte milieus betreft het bijna zeker de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), elders komt ook de tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) voor.
fitis-meidoorn-heggetje-1-sd_800px.jpg

Bacterievuur
In gebieden met veel fruitbomen zijn vrijwel alle meidoornhagen gerooid omdat het bacterievuur - een dodelijke ziekte voor appel- en perenbomen - zich via meidoorns kan verspreiden. De bacterie Erwinia amylovora is de oorzaak van deze ziekte. Er zijn veel meer meidoorns opgeruimd dan eigenlijk nodig was voor de bestrijding van het bacterievuur. Hele landschappen verloren daarmee hun eeuwenoude karakter en broedvogels verloren een veilige plek om te nestelen.
fitis-meidoorn-bessen-1-sd_800px.jpg

Links
Bovenliggende categorieën
Bloesem van eenstijlige meidoorn | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl
Bloesem van eenstijlige meidoorn | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl
Kale meidoorn | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl