Overslaan en naar de inhoud gaan

Klokjesfamilie

In Nederland komen zes soorten klokjes voor. De meeste hebben blauwe bloemen, een enkele soort witte. Voorbijgangers plukken zulke mooi gekleurde bloemen graag, maar alle klokjes zijn beschermd. Vooral bijen bezoeken graag klokjes. Er zijn zelfs speciale klokjesbijen. Het gaat ze vooral om het stuifmeel, maar ze gebruiken de bloemen die hangen ook om in te slapen en te schuilen.

Grasklokje

fitis-grasklokje-3-sd_01.JPG

Grasklokjes | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Verspreiding en habitat

In Nederland groeien grasklokjes op voedselarme droge zandgronden en in rivierdalen. Het is vrij zeldzaam in de duinen. Maaien of beweiding van een schraal grasland is bevorderlijk voor de groei. Grasklokjes zijn 15 tot 60 centimeter hoog, en bloeien de gehele zomer. Ze planten zich voort door middel van zaad en worteruitlopers, bestuivers spelen ook een belangrijke rol in de cyclus.

Klokjesdikpootbij

Het stuifmeel van het grasklokje is een belangrijke bron voor insecten. Er is zelf een soort bij waarvan de larven afhankelijk van zijn, de klokjesdikpootbij. Behalve op de hogere gronden in Oost-Nederland komt deze bij ook op de Hoge Berg van Texel voor. Deze bij kan geen grote afstanden overbruggen. De Texelse klokjesdikpootbijen zijn daar duizenden jaren geleden al terechtgekomen voordat het gebied tussen Drenthe en Texel in laagveenmoeras veranderde.

Zandblauwtje

fitis-zandblauwtje-1-sd.JPG

Zandblauwtje | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Het zandblauwtje heeft paarsblauwe bloemen die uit een massa kleine bloempjes bestaan, het ziet er heel anders uit dan het grasklokje maar behoort toch ook tot de klokjesfamilie.
Het wordt ongeveer 10 tot 45 centimeter hoog, en bloeit van juni tot en met augustus. Het plant zich uitsluitend voort door middel van zaad.

Verspreiding en habitat

In de duinen en op de zandgronden komt het zandblauwtje regelmatig voor. Het plantje staat graag op een open en zonnige plek op droge zandgrond. Het zandblauwtje kan niet tegen bemesting. Je kunt deze plant tegenkomen in bermen, langs spoorwegen, in zandige weiden, langs kanalen, in dennenbossen en op braakliggend terrein. 

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën