
Kartelbladsoorten zijn allemaal halfparasieten: ze stelen voedingsstoffen en water van hun buren. Er komen maar twee van de 500 soorten voor in Noordwest-Europa: heide- en de moeraskartelblad. In de bergen en in de toendra's in het hoge noorden vind je veel meer soorten. Vroeger dachten de mensen dat vee last van luizen zou krijgen als het kartelblad had gegeten.
Heidekartelblad
mooi.jpg

Heidekartelblad is in België en Nederland een zeldzame plant. Het groeit op vochtige, zonnige en voedselarme plaatsen: op heiden en grasland, in veen en moerassen. Zulke plaatsen zijn er in ons land bijna alleen in natuurgebieden. Het grasland waarin ze groeien moet kort gehouden worden. Je moet dus maaien of er vee laten grazen. De plant komt in West-Europa en op Newfoundland voor.
Moeraskartelblad
Moeraskartelblad is een zeldzame plant op de waddeneilanden in de natte duinvalleien en in de vochtige gebieden in Oost- en Midden-Nederland. In België komt de plant ook zeldzaam voor. De naam zegt het al: moeraskartelblad groeit op vochtige grond waar je ook veel mos en zegge vindt. Jonge plantjes kunnen niet dicht bij de moederplant ontkiemen. Daar zijn de wortels van het gras in de buurt al te veel verzwakt. En dan kan het jonge plantje er niet genoeg water en voedsel meer uit halen. Konijnen eten de bladeren en stengels van deze plant graag. Moeraskartelblad komt in Europa, Siberië en Canada voor.