
Zie ook
Bij Hollum ligt de Jan Roepeheide. Het is een 44 hectare groot, laag oud binnenduin-heidelandschap. Het bijzondere van dit heidegebied is dat hier de ontwikkeling van zeewerend duin naar binnenduin duidelijk te zien is.
Afgesloten van zee
In de loop van de tijd vormde zich aan de zeezijde een zeewerende duinenrij. Het stuk strand dat daar lag werd een grote duinvallei. Zo'n vallei wordt een primaire duinvallei genoemd omdat hij tegelijk met de nieuwe duinen is ontstaan. De oude zeereep werd een binnenduin. Afgesloten van de zee is de vallei door regenwater een zoetwatergebied geworden.
Vegetatie
De kalkarme bodem in de vallei is laag, waardoor het grondwaterpeil hoog is. In de winter staat het vaak onder water. Hier groeien struikheide, kraaiheide, klokjesgentiaan, hondsviooltje en tandjesgras.
Fauna
De Jan Roepeheide is een geliefd wandelgebied. Dit heeft geleid tot achteruitgang van de broedvogels. Met name de honden zijn nadelig. Toch broeden er nog paapje, roodborsttapuit en velduil. In het naaldhoutbosje aan de oostkant van het heidegebied broeden ransuil en torenvalk. In de winter is de Jan Roepeheide een pleisterplaats van velduilen. Langs het heidegebied loopt het Jan Roepespad. Vroeger ging langs dit pad de reddingsboot naar de Noordzee. De naam is een verwijzing naar een 19e eeuwse boer, Jan Gerrits Roep, die hier zijn bedrijf had.