Gewone addertong lijkt op het eerste gezich niet veel op een varen. Het heeft één enkel blad en een soort stengel met de sporen eraan. Die stengel lijkt op de tong van een slang, vandaar de naam. Als de sporen rijp zijn is de stengel langer dan het blad. Er zitten aan alke kant 10 tot 40 sporenkapsels op. Niet ieder jaar maakt de plant sporenkapsels. Net als paddenstoelen leeft het grootste deel van de addertongplant ondergronds. Er gaan jaren voorbij dat er zelfs geen blad boven de grond komt.

Zie ook
Verspreiding en habitat
Gewone addertong groeit op veel plaatsen in de wereld: het komt voor in heel Europa, Noord-Amerika, Oost-Azië, en zuid-Australië. Maar in Nederland is het zeldzaam. De varen heeft vooral vocht nodig. Hij groeit in natte duinen, voedselarm grasland, zwak brakke grond, rietvelden, afgegraven terreinen en in bossen. Maar overal is addertong zeldzaam behalve in sommige natte duinvalleien.
Grootste aantal chromosomen
Dit schijnbaar simpele plantje zit genetisch enorm ingewikkeld in elkaar. Een addertong-cel bevat tussen de 60 en 1440 chromosomen! Daarmee staat deze plant op nummer één in de lijst van organismen met de meeste chromosomen.
addertong.jpg
