Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese wolhandkrab

De Chinese wolhandkrab kwam in 1912 in de Duitse rivier de Weser terecht. Larven waren meegelift met schepen die uit China kwamen. Wolhandkrabben hebben kenmerkende bruine 'haren' op hun scharen. De volwassen dieren leven in zoet water. Ze trekken naar zee om er te paren en hun eieren te leggen. Onderweg naar zee laten wolhandkrabben zich door weinig tegen houden. Soms steken ze massaal een dijk over, lopen ze over de weg, of nemen ze een sluiproute door een woonwijk. Mensen kijken raar op als er ineens een groepje krabben door de tuin loopt. Ze worden wel voor reuzenspinnen aangezien, of buitenaardse wezens.
Namen 
la
Eriocheir sinensis
nl
Chinese wolhandkrab
en
Chinese mitten crab
fr
crabe chinois
de
Wollhandkrabbe
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
rugschild tot 8,5 centimeter breed
kleur
bruin tot grijsgroen met donker haar op de poten
leeftijd
1 tot 5 jaar oud
voedsel
alleseter, ook dode dieren
bedreigingen
weinig, behalve de mens en het verkee
voortplanting
geslachtelijk, in zout water

Verspreiding en habitat

De wolhandkrab komt nu algemeen, soms massaal voor in de Nederlandse rivieren, kanalen en getijdengebieden. Je komt deze krab in tegenstelling tot andere soorten dus niet alleen aan zee tegenkomen, maar ook in rivieren, kanalen, slootjes en zelfs in je tuin wanneer deze op de route van de krab ligt.

Visserij en de wolhandkrab

Tot enkele jaren geleden werd de Chinese wolhandkrab als plaag gezien. Wolhandkrabben graven holen in dijken, vernielen visnetten en verstoren diergemeenschappen in zoet water. Sinds het echter zo slecht gaat met de paling betekent het vangen van deze krab voor sommige Nederlandse vissers een mooie aanvulling op hun inkomen. Het grootste deel van de gevangen wolhandkrabben wordt naar Italië en Tsjechië geëxporteerd. Veel vissers leveren ook aan Chinese restaurants in Nederland. Vooral de in Nederland wonende Chinezen en Thai eten graag wolhandkrabben. Zo eindigt een lange tocht naar zee voor de krab soms bij de plaatselijke Chinees.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Bijgewerkt: 2014.03.18