Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonte strandloper

Bonte strandlopers hebben een gevoelige snavelpunt, waarmee ze bodemdiertjes kunnen opsporen. Terwijl ze in ondiep water staan, prikken ze er als een naaimachine mee in de bodem. In Europa is de bonte strandloper de meest voorkomende strandloper. In het wadden- en deltagebied kun je enorme groepen zien die al synchroon-vliegend door de lucht zwieren.

Namen 
la
Calidris alpina
nl
bonte strandloper
en
dunlin
fr
bécasseau variable
de
Alpenstrandläufer
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 16-22 centimeter; spanwijdte: 35-40 centimeter
gewicht
48 gram
kleur
bruin tot grijsbruin met zwarte vlekken, grote zwarte vlek op buik
leeftijd
record: 18 jaar
voedsel
insecten en larven, wormen, kreeftachtigen, schaaldieren en weekdieren
voortplanting
aantal: 4 eieren

Synchroon-vliegen

Bonte strandlopers zwieren vaak in grote groepen door de lucht. Dat is prachtig om te zien. Toch vraag je je weleens af waarom deze vogels niet botsen als je ze zo ziet gaan. Vogels hebben een veel beter gehoor en zicht dan zoogdieren en hebben ze uitstekende reflexen. Dat helpt! Uit computermodellen blijkt dat vogels in grote groepen zich aan drie regels houden; voldoende afstand, de vliegrichting wordt afgestemd op nabij vliegende individuen en ze sturen in de richting van de gemiddelde positie van de vogels om hen heen waardoor ze bij elkaar blijven. Botsingen worden zo niet helemaal voorkomen, maar in grote groepen is het wel echt een zeldzaamheid.

Allemaal anders

Er zijn in totaal wel tien verschillende ondersoorten van de bonte strandloper. Die zien er net allemaal iets anders uit en leven in andere gebieden. Vier van deze ondersoorten kun je in Nederland vinden. In Nederland zie je vooral Calidris alpina alpina. Deze ondersoort broedt in Noord-Scandinavië en het westelijke deel van Rusland. Ze overwinteren van Noordwest-Europa tot in Noord-Afrika. Naast de ondersoort Calidris alpina alpina kun je in Nederland ook de doortrekkers Calidris alpina arctica (broedt in Groenland), Calidris alpina schinzii (broedt in IJsland en het Zuid-Scandinavië) en Calidris alpina centralis (broedt in Centraal-Siberië) treffen.

Verspreiding en leefgebied

Bonte strandlopers zie je vooral langs de kust op zandige en slikkige plekken. In minder grote aantallen kun je ze ook wel in zoetwatergebieden in het binnenland vinden. In Nederland kun je deze vogel het hele jaar door zien. Vooral in het deltagebied en bij de Waddenzee komen grote aantallen voor. In de hele Waddenzee zijn dat er meer dan een miljoen. Bontjes broeden hier zelden. Dat doen ze voornamelijk in Scandinavië.

jr-0260-bonte-strandloper.jpg

Bonte strandloper | © Ecomare, Jeroen Reneerkens

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: 2015.10.23