Overslaan en naar de inhoud gaan

Behangersbijen en koekoeksbijen

Bij bijen denk je aan zwermen, kasten of korven, die door volken van duizenden bijen bewoond worden, met een koningin. Zo leven honingbijen inderdaad. Maar zijn veel meer soorten bijen die op zichzelf leven. Dat heet solitair. Ook deze leven meestal van nectar en stuifmeel. De solitaire bijen kunnen in een aantal groepen verdeeld worden, zoals behangersbijen en koekoeksbijen.
Namen 
la
Megachile spp. / Stelis spp.
nl
behangersbijen / koekoeksbijen
en
leaf-cutter bee / parasite bee
fr
mégachile du rosier / nomada
de
Blattschneiderbienen / Kuckucksbienen

Koekoeksbijen

fitis-duinkegelbij-sd.jpg

duinkegelbij | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Koekoeksbijen leggen de eieren in de nesten van behangersbijen. De larve van de koekoeksbij vernietigt het ei van de eigenlijke eigenaar. Er zijn verschillende soorten. Jac. P. Thijsse vond in de Zandkuil op Texel een heidekegelbij, een zeldzaam soort koekoeksbij. Het is een klein donker bijtje. De duinkegelbij is een typische duinsoort. Ze is voedselparasiet bij het zilveren fluitje, een behangersbij.

Behangersbijen

A_male_Megachile._-_Flickr_-_gailhampshire.jpg

behangersbij | CC BY 2.0 gailhampshire, Wikimedia Commons

Behangersbijen snijden cirkelvormige stukjes uit bladeren. Daarmee bekleden ze hun nesten, die ze in plantenstengels maken. De kustbehangersbij komt voornamelijk in de kuststreken voor en is door Thijsse in de Zandkuil op Texel waargenomen. De soort vliegt in de zomer vooral op braam. Op Texel werd in 2011 een mannetje klaversbehangersbij gevangen. Dit is een zeldzame soort die nesten maakt in oude kevergangen, in dor hout en in plantenstengels.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Bijgewerkt: 2016.09.26