Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse ribkwal

De Amerikaanse ribkwal is vooral beroemd geworden als schadelijke invasiegast. Evengoed is de Amerikaanse ribwal erg mooi, toverachtig doorschijnend. Het is geen echte kwal, maar hij hoort bij de ribkwallen, net als de zeedruif en de meloenkwal. Vergeleken met de zeedruif is de Amerikaanse ribkwal een stuk groter en slapper. Het dier heeft brede lobben aan de onderkant, rondom de mond. Hij heeft geen tentakels.
Namen 
la
Mnemiopsis leidyi
nl
Amerikaanse ribkwal
en
sea walnut
fr
mnémiopsis
de
Amerikanische Rippenqualle
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
Volwassen 7 tot 12 centimeter, soms wel 18 centimeter groot
kleur
doorschijnend, kleurloos
voedsel
planktondiertjes, kleine kreeftjes, vislarven
bedreigingen
meloenkwallen, schijfkwallen, sommige soorten vissen
voortplanting
mannetje en vrouwtje tegelijk, hij bevrucht zichzelf

Invasiegast

In 1982 verschenen er opeens Amerikaanse ribkwallen in de Zwarte Zee, en wel met miljarden tegelijk. Waarschijnlijk zijn ze met een schip meegekomen, in het ballastwater. Ze aten massaal de larven van de ansjovis op, waardoor er bijna geen visje meer groot werd. Daardoor stortte de visserij op ansjovis in de Zwarte Zee compleet in. In 1999 kwamen ze in de Kaspische Zee terecht, waar ongeveer hetzelfde gebeurde. Mensen hebben daar meloenkwallen ingevoerd om de Amerikaanse ribkwallen te bestrijden. Dat heeft wel geholpen, maar het zijn er nog steeds heel veel. In 2005 werd er opeens een Amerikaanse ribkwal gevonden in de Grevelingen, en in 2006 doken ze op in de Noordzee, de Oostzee en de Waddenzee. Gelukkig bereiken ze hier niet de aantallen die in de Zwarte en Kaspische Zee tot grote problemen leidden.

Verspreiding en habitat

Oorspronkelijk kwam deze soort voor langs de oostkusten van Noord- en Zuid-Amerika. Hij kan in warm en koud water leven, van 2 tot 32 graden Celsius. Amerikaanse ribkwallen komen in puur zeewater voor, maar ook in brak water. De meeste zie je in het zomerhalfjaar.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2012.08.14