Overslaan en naar de inhoud gaan

Alk

Alken zijn experts in zwemmen en duiken. Hun korte vleugels werken even goed boven als onder water. Daardoor kunnen ze makkelijk 120 meter diep duiken, op zoek naar zandspiering en andere vis. Maar ook boven water zijn het ware acrobaten. Ze kunnen zo snel met hun vleugels bewegen, dat de vleugelslagen met het oog niet te volgen zijn. Daardoor kunnen de vogels laag over het water vliegen en tussen de golven door laveren.

Namen 
la
Alca torda
nl
alk
en
razorbill
fr
petit pingouin
de
Tordalk
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 37-39 centimeter; spanwijdte: 63-67 centimeter
gewicht
710 gram
kleur
zwart en wit, met opvallende witte streep over snavel
leeftijd
maximaal 41 jaar
voedsel
vooral vis
bedreigingen
olie in zee
voortplanting
geslachtsrijp: vanaf 4 jaar; aantal: 1 ei per keer

Bungeejumpen

Net als bij de zeekoet springen de jongen van alken nog voordat ze kunnen vliegen in zee. Het ei wordt dan ook op de richels van overhangende rotsen uitgebroed, zodat de jongen bij hun sprong in het onbekende niet op de rotsen terecht komen.

pcd01071-alk-sw.jpg

Alken | © Ecomare

Verspreiding

Alken broeden vooral op de Schotse kusten en de Orkney- en Shetland-eilanden. In totaal broeden daar zo'n 73.000 alkenstelletjes. Na de broedtijd trekken de alken naar het zuiden, tot in de zuidelijke Noordzee. Enkele exemplaren gaan nog verder, tot de kust van Marokko en het westelijk deel van de Middellandse Zee. In de winter komen ongeveer 22.000 alken voor op het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit is ongeveer 1% van de totale populatie. De meeste overwinterende alken komen van de Britse kust, maar er komen er ook uit IJsland

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2015.10.16